Hvem har lavet kontrakten?

Mange arbejdsgivere laver selv deres ansættelseskontrakter, hvilket kan medføre, at det ofte kan ske, at der er fejl i dem og de muligvis er ulovlige. Du kan her læse mere om, hvordan du sikre dig i din ansættelseskontrakt.

 

Mange arbejdsgivere laver selv deres kontrakter

Medarbejdere er et af de væsentligste aktiver i ethvert firma, hvorfor der ofte bliver brugt en del energi på at tiltrække og udvælge de helt rigtige kandidater til jobbet. Når medarbejderen er blevet fundet, skal der udarbejdes en ansættelseskontrakt til den nye medarbejder. Hvis virksomheden er medlem af en arbejdsgiverforening, kan der udarbejdes en ansættelseskontrakt i samarbejde med denne.

 

Der er imidlertid mange virksomheder, der ikke er medlemmer af en arbejdsgiverforening. Disse har derfor valget mellem at kontakte en advokat til at lave den eller forsøge selv. Da prisen hos en advokat ofte er adskellige tusinde kroner, bliver det for dyrt for de flest små og mellemstore virksomheder. De er derfor mere eller mindre tvunget til selv at prøve at sætte en ansættelseskontrakt sammen. Der er dog heldigvis begyndt at komme flere online tjenester, såsom Legal Desk, der tilbyder standard-kontrakter, såsom ansættelseskontrakter til en langt billigere pris og i nogle tilfælde gratis.

 

Overholder ansættelseskontrakten lovens krav?

Ansættelser er omfattet af en lang række regler, der skal beskrives og oplyses i en ansættelseskontrakt. Det kræver således, at man har styr på disse regler før man udarbejder en ansættelseskontrakt, hvilke kan være meget svært for arbejdsgivere, der som oftest ikke har en juridisk eller lignende baggrund.

 

Det er derfor vigtigt, at du derfor gennemgår din ansættelseskontrakt, når du modtager den som nyansat medarbejder. Hvis du er medlem af en fagforening, vil du ofte kunne få din ansættelseskontrakt gennemgået af en af deres personalejurister. På den måde kan du sikre dig, at din ansættelseskontrakt er lovlig, men også at vilkårerne for din ansættelse er i orden.

 

Hvad er dine rettigheder, hvis ansættelseskontrakten er ulovlig?

Hvis det viser sig, at ansættelseskontrakten ikke lever op til lovens krav, betyder det ikke at du som medarbejder skal betale prisen. Som medarbejder har du en række rettigheder, man ikke kan aftale sig fra, hvorfor de gælde for din ansættelses, uanset om der er aftalt noget andet i ansættelseskontrakten. Du vil således have ret til barsel, ferie og lignende, hvis du er omfattet af loven, selvom det eventuelt er skrevet noget andet i ansættelseskontrakten.

 

Der er dog en række forhold og vilkår, hvor I som arbejdsgiver og medarbejder kan aftale hvad der skal gælde. En af de vigtigst forhold, er den løn som du skal modtage for din arbejdsindsats, der således skal aftales mellem jer. Det kan derfor være en god ide, at undersøge hvad andre modtager i løn for lignende arbejde. Du skal også være opmærksom på, at en lønpakke kan sættes sammen på forskellige måder, herunder i forhold til pension, løngoder etc.

 

Ansættelsesvilkårene kan altid ændres

Lovens krav til ansættelsesforhold, herunder barsel og ferie er mindste-krav. Det betyder, at de altid arbejdsgiver og medarbejder frit af blive enige om bedre vilkår for medarbejderen. Ansættelsens vilkår kan ændres igennem hele ansættelsesforløbet, hvis det er til noget bedre for medarbejderen. Det ses oftest med for eksempel lønforhøjelse eller flere feriedage, som led en lønforhøjelse, for eksempel i forbinde med en lønforhandling eller et udvidet ansvarsområde i ens ansættelsesforhold.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *