Fremtidens arbejdsmarked

Fremtidens arbejdsmarked

Det globale arbejdsmarked har i gennem flere år været i forandring, blandt andet på grund af en stigende globalisering og digitalisering.  Der er forskellige gisner om, hvordan fremtidens arbejdsmarked kommer til at se ud, hvor der i USA allerede er tendenser, som kan påvirke den måde vi arbejder på i Danmark.

 

The gig economy

The gig economy er et fænomen der er ved at vinde indpas på det amerikanske arbejdsmarked og specielt inden for IT branchen. Her vurderes det, at i 2020 vil 40% af amerikanske medarbejdere være en del af ”the gig economy”. The gig economy er helt basalt den  måde folk er ansat på, hvor denne arbejdsform er mere orienteret omkring projektansættelser.  Her navigere individet selvstændigt på arbejdsmarkedet, hvor de eksempelvis som freelancer, tilbyder deres services til virksomheder, der mangler en medarbejder med kernekompetencer inden for et specifikt område i et x antal måneder.

 

Der er stor chance for at denne arbejdsform også vil vinde indpas på det danske arbejdsmarked og det er ikke nødvendigvis negativt, da det er en fordel for både virksomheder såvel som medarbejdere.  Her sikres det, at medarbejderne er tilfredse med deres arbejde i og med det er inden for et felt de brænder og er sultne for at gøre et godt stykke arbejde.   Ulempen kan dog midlertidig være, at hvis en virksomhed bruger mange kort ansættelser kan der gå noget tabt i form af virksomhedskultur, hvilket de pågældende ledere skal være opmærksomme på.

 

Teknologi

Teknologien og digitaliseringen har i samme grad stor indflydelse på fremtidens arbejdsmarked, hvor der hele tiden bliver udviklet nye metoder og teknikker, som kræver at virksomhederne har fingeren på pulsen, hvis de skal følge med deres konkurrenter.  Det stiller ligesådan store krav til medarbejderne alt afhængig hvilken virksomhed man arbejder i.

Her skal de blive ved med at udvikle deres egenskaber, da der i større grad er et behov for, at medarbejderne er omstillingsparate og kan klare sig på et arbejdsmarked der er i konstant forandring.  Den stigende digitalisering medføre også at nogle af de nuværende jobs, som vi kender den dag i dag vil blive overtaget af teknologien, fordi det simpelthen er mere effektivt, hvorfor det er nødvendigt at man uddanner og udvikler og fokusere på nye områder, hvor man som menneske kan gøre en forskel ift. teknologien.

 

Trivsel

Medarbejdernes ve og vel skal måske i endnu mere omskiftelig verden være i fokus.  Her kan de  konstante forandringer mellem arbejdspladser føre til et øget stress niveau, hvorfor arbejdsgiverne skal være opmærksom på, at medarbejder ikke bukker under. Dets bedre medarbejderne har det, det større er chancen også for at virksomheden på den lange bane vil klare sig bedre. Derfor kan stresscoaching være en fordel, hvilket man kan læse mere om her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *