Selvom arbejdsløsheden er lav herhjemme er der stadig mange unge navnlig nyuddannede som har svært ved at få en fod ind på det danske arbejdsmarked. Ifølge de seneste opgørelser så er der også stor forskel på, hvilke uddannelser, der døjer med høj dimittendledighed. Hvis du selv står foran at skulle dimittere eller at vælge uddannelse, så kommer der her en top fem over videregående uddannelser med den laveste dimittendledighed.
1: Økonom 3.6 % ledighed
En af de uddannelser med en laveste ledighed over de seneste mange år, har været uddannelsen som økonom. Økonomistudiet på Københavns Universitet betragtes af mange inden for uddannelses sektoren, som det hårdeste studie i Danmark. Og med god grund for i forhold til hvor mange der starter på bacheloruddannelsen til hvor mange der ender med at dimittere falder op imod 60% fra. Men hvis man er så heldig at komme igennem det skarpe nåleøje, så er jobmulighederne også rigtigt gode. I skrivende stund er der kun 3.6% af alle nyuddannede økonomer i Danmark der er ledige. Derudover så kan man med denne uddannelse både finde beskæftigelse i det offentlige og i private virksomheder.
2: Teolog 3.4 % ledighed
En anden uddannelse hvor man ikke skal frygte at gå ledig som nyuddannet er som teolog. I løbet af de sidste år er interessen for den danske folkekirke dalet og det samme er det med interessen for teologistudiet. Men netop på grund af disse to udviklinger, er der rigtigt gode beskæftigelsesmuligheder som præst. I skrivende stund er der mange provinsbyer, der leder med lys og lygte efter en præst.
3: Jurist 3.3 % ledighed
En tredje uddannelse som giver gode muligheder på arbejdsmarkedet i både det offentlige og det private erhvervsliv, er som jurist. Her er historien lidt det samme som med økonomistudiet for jurastudiet betragtes også at mange i universitets miljøet, som en af de sværeste at gennemføre med et stort frafald på uddannelsen til følge. Til gengæld kan man som jurist selv vælge, hvilken gren af jura, man gerne vil specialisere sig indenfor ligesom Hviid Advokater i Aarhus har gjort, eller om man hellere vil arbejde med flere forskellige sagsområder på samme tid. Efter man har gennemført sin kandidatuddannelse i jura, skal man dog arbejde op mod fire år som advokatfuldmægtig inden man kan gå til en endelig eksamen og blive fuldbyrdet advokat.
4: Farmaceut 2.8 % ledighed
En fjerde uddannelse som man kan overveje hvis man gerne vil have et job på hånden som nyuddannet er uddannelsen som farmaceut. Der er over en bred karm stor mangel på farmaceuter i Danmark og derudover er mange farmaceuter selvstændige så hvis man også godt kan lide ideen om at drive sin egen forretning så er dette måske veje at gå for dig.
5: Diplomingeniør 2.2 % ledighed
Som rosinen i pølseenden så kan man også overveje at blive ingeniør. Danmark har i mange år skreget på nye ingeniører og derfor er det netop denne uddannelse, hvor nyuddannet over en bred karm kommer i arbejde først. Fordelen ved ingeniørstudiet er at det ligesom jurastudiet, så kan man som ingeniør vælge at specialisere inden for en bred vifte af forskellige brancher og dermed har man mulighed for at arbejde med lige præcis det, der interesserer en. Mange diplomingeniører bliver desuden opfindere og senere selvstændige.
Jeg skal ikke kunne udtale mig om de andre grupper, men det er i hvert fald lidt af en myte at nyuddannede ingeniører har let ved at finde arbejde. De 2.2% dækker over den generelle ledighed for ingeniører. For nyuddannede ligger den et sted mellem 24 og 30% (kan ikke huske de præcise tal). Så man skal bestemt ikke tro, at man ikke skal arbejde for at få et job bagefter studiet, for at få et job, som nyuddannet ingeniør. Det er bestemt ikke en dans på roser. Virksomhederne ansætter nemlig helst folk med erfaring. Til gengæld stiger de nyuddannede ingeniørers muligheder markant, når først de har fået foden indenfor på arbejdsmarkedet.