Sådan giver du et godt førstehåndsindtryk til jobsamtalen

Sådan giver du et godt førstehåndsindtryk til jobsamtalen

Man siger, at det tager 20 sekunder at danne sig et førstehåndsindtryk af en person, man ikke kender i forvejen. Til en jobsamtale eller for så vidt i et hvilket som helst møde, kan du sjældent nå at sige meget andet end blot dit navn til vedkommende, derfor er det ofte er alt det udenom, der signalere noget om din person fx dit kropssprog, din kropsholdning, din påklædning, dit håndtryk eller lignende. Det betyder ydermere, at det er enormt vigtigt, at du er bevidst om, hvordan du virker på folk, før du tager til din jobsamtale. Men hvordan gør man lige det, spørger du måske? Her får du tre råd:

 

1. Din attitude

De fleste ved godt, at når du skal til en jobsamtale, så skal du have en attitude, der udstråler, at du er imødekommende, interesseret, glad og nysgerrig efter at høre mere om jobbet. Du skal også være en smule ydmyg og vise taknemmelighed for, at netop du fik lov til at komme ind til en samtale. Ingen arbejdsgiver gider en attitude, der giver dem indtryk af, at du faktisk ikke rigtig gider være der, eller heller vil fortælle om sig selv, end at høre mere om virksomheden og jobbet.

 

2. Dit kropssprog

Dit kropssprog afslører hurtigt, om du føler dig tilpas i situationen, om du har selvtillid, er genert eller nervøs. Ikke fordi det nødvendigvis er en ulempe at vise, at man er nervøs – på den måde signalerer du, at der er noget på spil for dig, fordi du rigtig gerne vil have jobbet. Er dit håndtryk slattent, eller giver du indtryk af, at du mangler troen på, at du kan få jobbet, kan det gøre arbejdsgiver usikker på, om du nu også har det, der skal til for at kunne bestride jobbet. Så mangler du lidt selvtillid, så ’fake it til you make it’ – påtag dig en selvtillid til situationen, som du øver foran et spejl, så du i det mindste udstråler, at du er den perfekte kandidat til jobbet.

 

3. Din påklædning

Du behøver ikke være jobsøgende for at vide, at din påklædning betyder enormt meget for, hvordan du bliver opfattet af intervieweren. Derfor er det også første sted at starte, når du vil sikre dig, at du fremstår, som du ønsker. Det første du skal gøre er selvfølgelig at sætte dig ind i, hvad det er for en virksomhed, du søger job hos. Er det en meget konservativ eller kreativ branche, skal du klæde dig herefter. Vær ikke for overdressed, men hellere for meget, end for lidt.

Dog er din nye nedringende kjole fra Won Hundred, der er købt i din yndlings netshop,  nok sjældent et godt valg at iføre sig til nogen samtaler, uanset branche. Ha’ noget situationsfornemmelse, og klæd dig helst lidt mere tildækket, end du plejer. Er du helt på helt bar bund, så lav lidt research på virksomhedens hjemmeside, hvor de højst sandsynligt finder nogle billeder af medarbejderne. Her kan du se, hvad de andre medarbejdere har på.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *