Sådan sikrer du dig den korrekte kontrakt

Sådan sikrer du dig den korrekte kontrakt

Mange tænker ikke nærmere over deres ansættelsesvilkår, når de først har takket ja til deres fremtidige job. Der er dog mange vilkår såsom ferie, pension, arbejdstid samt barsel, som ikke er reguleret af lovgivningen.

Disse vilkår skal aftales mellem dig og din arbejdsgiver, før de aktivt er gældende for dine ansættelsesforhold, og det er utrolig vigtigt at få styr på disse detaljer. Det er især nyuddannede, der ikke tænker over deres ansættelsesvilkår, da de blot glæder sig til at komme i gang med at arbejde.

Din arbejdstid og overarbejde

En normal arbejdsuge er 37 timer om ugen.  Der er i dag dog ingen lovregel, der regulerer arbejdsugens længde. Derfor kan en arbejdsuge godt overstige de 37 timer om ugen.

Beder din arbejdsgiver dig derfor om at arbejde over, er du som udgangspunkt forpligtet til det. Hovedreglen vil kun kunne fraviges, hvis du er forhindret i noget vigtigt.

Det vil kunne fremgå af din ansættelseskontrakt eller overenskomst, at du vil modtage betaling for overarbejde. Er dette ikke tilfældet, vil du som altovervejende hovedregel ikke have krav på overarbejdsbetaling. Du bør altid, selvom du ikke har krav på det, forsøge at få honoreret dit merarbejde enten ved betaling eller afspadsering.

Din løn

Der findes ikke en lovmæssig mindsteløn i Danmark. Lønnen beror derfor på, hvad der bliver aftalt mellem din arbejdsgiver og dig, eller hvad der fremgår af en overenskomst.

Fastsættelse af din løn bygger derfor på en række forskellige elementer. Det kan være den branche, du ansættes i, din stilling samt din erhvervserfaring og den geografiske placering.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *